Studiekeuze

Een studie kiezen

Een studie kiezen is altijd belangrijk en vaak moeilijk. Daarom vind je op deze site hulp en informatie. Rechts op deze pagina vind je links naar handige sites.Ā Natuurlijk ga je voorlichtingsactiviteiten bezoeken: meer informatie daarover vind je hier. En wat is nou eigenlijk een studiekeuzecheck? Lees het hier.

Fases

Een keuzetraject kent vier fases: oriƫnteren, verkennen, verdiepen, knoop doorhakken. Lees hier meer over deze fases. Het is heel normaal om meerdere keren een stapje terug te zetten in het proces en een eerdere fase nogmaals te doorlopen.

15 januari en 1 mei

Let op: in klas 6 moet je je voor 1 mei hebben ingeschreven. Voor opleidingen met een numerus fixus is dat zelfs 15 januari.

Dat betekent dat je voor klas 6 al vroeg moet uitzoeken welke opleidingen je gaat bezoeken. Doe je dat pas als het schooljaar goed op gang is, dan laat je het onnodig op het laatste moment aankomen. Dat brengt onnodig veel stress met zich mee (alleen al voor je ouders en je mentor…).

Duo.nl

Als je een studie gaat kiezen of hebt gekozen, krijg je onvermijdelijk met de DUO te maken. De overheid heeft een speciale webpagina waar je alles omtrent je vervolgopleiding kunt regelen: duo.nl.

Hier kun je je inschrijven voor een vervolgopleiding (let op: voor 15 januari of 1 mei!). Je studiefinanciering regel je hier.