Kunst, Beeldende Vormgeving

Kunst (beeldende vormgeving) als examenvak

Beste derdeklasser,

Kortgeleden ben je door je docent beeldende vorming ingelicht over de mogelijkheden om dit vak als examenvak te kiezen. Hier kun je die informatie nog eens nalezen.

Als je na het behalen van je diploma een studie gaat doen waar kunst en cultuur aan de orde komen, dan is het kiezen van het vak Kunst, beeldende vormgeving waarschijnlijk iets voor jou. Voor een studie kunstgeschiedenis, cultuurwetenschappen of beeldend kunstenaar is dat natuurlijk vanzelfsprekend, maar denk ook eens aan industriële vormgeving, archeologie, grafisch ontwerpen, conservatorium, museologie, geschiedenis en een talenstudie. Om er slechts enkele te noemen. Maar ook als je iets heel anders op het oog hebt en je vindt de kunstvakken op school leuk, ook dan kun je overwegen het vak Kunst, beeldende vormgeving te kiezen. Dat kan bij ons op school.

Is het vak Kunst, beeldende vormgeving alleen geschikt voor creatief getalenteerde leerlingen? Nee, talent is geen vereiste. We verwachten wel dat je enige affiniteit hebt met kunst en cultuur en dat je met plezier beeldende werkstukken maakt. Indien je talent hebt, is dat mooi meegenomen natuurlijk.

SE en CE

Het vak Kunst, beeldende vormgeving is een profielkeuzevak in het profiel Cultuur en Maatschappij. Kies je dit profiel, dan ligt dit vak onder handbereik. Kies je een van de andere profielen, dan kun je Kunst, beeldende vormgeving als keuze-examenvak kiezen in het zogenaamde vrije deel. Mogelijkheden genoeg dus. Net zoals de meeste examenvakken op school is Kunst, beeldende vormgeving onderverdeeld in een schoolexamen (SE) en een centraal eindexamen (CE). Het SE-deel bestaat uit het maken van een collectie beeldende werkstukken, zowel twee- als driedimensionaal, plus enkele theorietoetsen. Daarnaast gaan we enkele keren op excursie naar een museum voor beeldende kunst. Tijdens elke module in klas 4 en 5 heb je een keuze uit meerdere beeldende opdrachten. Daar zit altijd wel een opdracht bij die je aanspreekt. Misschien heb je wel eens examenwerk in een van onze lokalen gezien. Je ziet een gevarieerd aanbod met diverse materialen.

Het CE-deel heet Kunst, Algemeen en dat bestaat uit algemene kunst- en cultuurgeschiedenis. Kunst Algemeen volg je in klas 5 en 6. We behandelen de kunst en cultuur van de middeleeuwen tot en met die van de moderne tijd. Niet alleen de beeldende kunst komt voorbij, maar ook de belangrijkste ontwikkelingen van de dans, de muziek, het toneel en de fotografie en film. Bij deze lessen gebruiken we een prachtig boek en veel beeldfragmenten uit documentaires en films. De toetsen én het centraal examen nemen we af met behulp van de computer, want bij de meeste vragen zit een audio- of videofragment. Natuurlijk zullen we ook veel oefenen.

Kortom, Kunst beeldende vormgeving is een gevarieerd vak, met een flinke praktische invulling én aandacht voor de achtergronden uit de kunst- en cultuurwereld. Daarnaast gaan we minstens een keer per jaar op excursie naar een museum of tentoonstelling. Al met al een goede basis voor een vervolgstudie in een C&M-richting. En als je een andere richting kiest, maar wel geïnteresseerd bent in dit kunstvak, dan ben je ook van harte welkom natuurlijk.

Wil je meer weten over het vak Kunst, beeldende vormgeving in de bovenbouw of wil je een advies, neem dan contact op met een van ons. Succes met je profiel- en vakkenkeuze.

Met vriendelijke groet,

Docenten sectie beeldende vorming