Profielkeuze

In klas 3 moet je een belangrijke knoop doorhakken: met welk profiel ga ik beginnen aan de bovenbouw? Om die vraag te beantwoorden, ga je kijken waar jouw interesses en talenten liggen. Dat is nog niet zo makkelijk, want wie weet er nou helemaal al in klas 3 wat hij wil gaan studeren?

Toch kun je al heel wat over jezelf te weten komen, als je er wat tijd en aandacht aan besteedt. Sommige vakgebieden zullen direct afvallen en andere wil je misschien nog eens nader bestuderen.

Tijdens de profielkeuzelessen met je mentorklas krijg je veel informatie aangeboden over de keuzemogelijkheden bij ons op school. Ons uitgangspunt is dat we jullie zoveel mogelijk keuzevrijheid willen bieden. Als je ons met andere scholen zou vergelijken, zou je zien dat er bij ons echt meer mogelijk is – maar niet alles. Dat heeft altijd te maken met roostermogelijkheden.

Het vergt tijd om al die informatie te verwerken. Daarbij is het soms moeilijk om het belangrijkste niet te vergeten: weet je al écht welke richting je op wilt gaan? Hoe verleidelijk het ook is om een pakket te kiezen waarmee alles nog mogelijk is, soms is dat echt niet de beste keuze voor jou. Je mentor en de decanen staan voor je klaar om dit soort keuzedilemma’s met jou, en soms ook met je ouders, te bespreken.

Vind informatie online:

Een alternatieve profielkeuzehulp op scholieren.com


Een apart hoofdstukje op Studiekeuze123


Algemene informatie op Qompas

Een simpel profielkeuzetestje vind je hier


En hier kun je een iets uitgebreidere test doen…


En kijk ook eens vooruit, bij Studiekeuze!