Studiekeuze

Een studie kiezen is altijd belangrijk en vaak moeilijk. Daarom vind je op deze pagina hulp en informatie. Onderaan vind je links naar handige sites. 

Fases

Een keuzetraject kent vier fases: oriënteren, verkennen, verdiepen, knoop doorhakken. Lees hier meer over deze fases. Het is heel normaal om meerdere keren een stapje terug te zetten in het proces en een eerdere fase nogmaals te doorlopen.

Voorlichtingen

Tijdens alle fases van het keuzeproces zijn er voorlichtingen die je kunt volgen. Lees hier meer over de mogelijkheden. Vrij vragen voor een voorlichting? Regel het goed!

Inschrijven

In klas 6 moet je je voor 1 mei hebben ingeschreven. Voor opleidingen met een numerus fixus is dat zelfs 15 januari.

Dat betekent dat je vóór klas 6 al vroeg moet uitzoeken welke opleidingen je gaat bezoeken, anders laat je het op het laatste moment aankomen. Dat brengt onnodig veel stress met zich mee (alleen al voor je ouders en je mentor…).

Als je een studie gaat kiezen of hebt gekozen, krijg je met de DUO te maken. Inschrijven voor een vervolgopleiding doe je via Studielink. Let op: je hebt daar een DigiD voor nodig. Je studiefinanciering regel je hier.

Hulp bij studiekeuze:

Studiekeuze123.nl is een onafhankelijke website boordevol informatie. Ook veel info over numerus fixus en studiekeuzecheck.


Op studiekeuze.qompas.nl kun je onderwijsinstellingen die dezelfde studie aanbieden vergelijken.


De Rijksoverheid beantwoordt veel vragen hier.


Studeermeteenplan.nl: de studiekeuzewebsite van de overheid.


Overweeg je geneeskunde? Kijk eens op ikwildokterworden.nl.


Hier lees je hoe je een studie kiest volgens de UvA.

De website van de Universiteit Leiden is een aanrader, met verschillende tests voor verschillende fases in je keuzeproces.


Op icares.com kun je studies zoeken en een studiekeuzetest doen (account gratis).


Op de pagina universitaire.bachelors.nl vind je voorlichtingsactiviteiten en informatie.


Klik hier voor de zusterpagina over hbo-bachelors.


Kom je er niet uit na je examen? De UvA en HvA hebben een keuze-3-daagse en een studiekeuzetraject (deze diensten kosten geld).