Het studiekeuzeproces heeft vier fases. Vaak is het nodig om weer terug te keren naar een eerdere fase, om opnieuw na te denken over je keuze. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je van 1 naar 2 naar 1 naar 2 naar 3 naar 2 naar 3 naar 1 naar 2 naar 3 gaat voor je bij 4 uitkomt. En zelfs bij 4 kun je weer terug…
1: Oriënteren
De oriëntatiefase draait om jezelf leren kennen: wat vind jij belangrijk in een studie? Je verzamelt informatie over allerlei opleidingen en beroepen die binnen jouw interesse- en capaciteitengebied zouden kunnen vallen en over studeren in het algemeen.
Hierbij kun je gebruik maken van internet en informatie bij het decanaat.
Daarnaast is het vooral zinvol om met mensen te praten die jou goed kennen, zoals familie, vrienden en je mentor.
- Welke opleidingen/beroepen passen bij mijn interesse?
- Waar kan ik geschikte informatie vinden?
- Wat kan ik met mijn vakkenpakket?
- Wat zijn mijn eisen en wensen voor een opleiding?
- Wil ik naar WO of HBO? Of misschien naar MBO, of niet meteen doorstuderen?
2: Verkennen
In deze fase ga je specifieke informatie vergaren over de opleidingen/sectoren waar je je na de oriëntatie meer in wil verdiepen. Op deze manier probeer je te weten te komen welke opleidingen je nader gaat onderzoeken in de volgende fase.
Je verzamelt informatie door het bezoeken van open dagen en via internet.
- Wat zijn de verschillen tussen opleidingen?
- Welke specialisaties en afstudeerrichtingen zijn er?
- Welke banen/beroepen volgen vaak op de studies?
- Waar kan je de studies volgen?
- Zijn het praktische of theoretische opleidingen?
- Wat zijn de mogelijkheen om naar het buitenland te gaan?
3: Verdiepen
Probeer in deze fase nog meer specifieke informatie te verzamelen door te ervaren wat de geselecteerde opleiding(en) inhoudt/inhouden.
Je bezoekt voorlichtingsdagen, meeloopdagen, je kunt masterclasses volgen, een dagje met een student meelopen, (online) proefstuderen en aansluitingsmodules volgen. Op deze manier kun je erachter komen of de geselecteerde opleiding echt iets voor je is en of de studie biedt wat je er van verwacht.
Het kan heel goed zijn dat je er in deze fase achterkomt dat je terug moet naar fase 1 (oriënteren) of fase 2 (verkennen).
- Hoe is het om deze opleiding te doen?
- Is dit wat ik zoek, wil en kan?
- Wat houden de diverse vakken in?
- Hoe is de studiebegeleiding?
- Hoe is de sfeer?
4: De knoop doorhakken
In deze fase ben je uiteindelijk in staat om te bepalen of het keuzeproces voltooid is. Is dit niet het geval, dan doorloop je fase 2 en fase 3 opnieuw. Na een gesprek met je mentor kun je nu hoogstwaarschijnlijk de knoop definitief doorhakken: je gaat je inschrijven bij de opleiding van je keuze.
- Welke twijfels zijn er nog?
- Zijn er overstapmogelijkheden?
- Evalueer je keuzemotieven.
Wil je je inschrijven voor een studie met selectie of numerus fixus? Houd dan goed de deadline voor inschrijving in de gaten!